Zoeken

woensdag 15 juni 2016

Help, ik ga het huis uit!

Daar ga je dan! Eindelijk verlaat je het huis. Blossom’s Sabine verliet onlangs zelf haar ouderlijk huis. Wat komt er allemaal op je pad tijdens dit grote avontuur? Naast alle leuke dingen die erbij komen kijken heb je een ding vooral nodig: geld.


Inrichten naar je smaak

In je enthousiasme ren je meteen naar de bouwmarkt bij jouw in de buurt voor de nodige potten verf. Natuurlijk heb je bij de bouwmarkt een veel ruimere keuze aan kleuren, maar wist je dat je bij de Big Bazar en Action niet alleen spullen voor verf – zoals rollers en kwasten- maar ook de verf zelf kunt scoren! Vaak wel alleen in basic tinten, maar budget proof is het zeker!

It’s IKEA time! Dit keer ga je niet naar deze heerlijke winkel voor de nieuwe keuken van je ouders, maar om spullen te zoeken voor jouw eigen huis! Bij IKEA kun je de meest voordelige dingen scoren, en vaak nog in veel kleuren ook!
Vergeet vooral de andere budget woonwinkels niet; zoals Leen Bakker en Kwantum. Of wat dacht je van de kringloopwinkel? Pimp dat oude kastje en voorkom dat je woonkamer een mini IKEA wordt. Dat is niet wat we willen, toch?

Waar gaat al mijn geld naar toe?

Naast de huur die je maandelijks moet betalen zijn er ook nog vaste lasten die betaald moeten worden. Denk hierbij aan:
-     *   Internetverbinding / televisie
-      *  Gas, water en licht
-       * Verzekeringen (Zorgverzekering, inboedelverzekering)

In grotere steden heb je vaak ook te maken met verschillende belastingen zoals waterschapsbelasting en vuilnisbelasting. Dit gaat meestal om kleine bedragen, maar het zijn wel posten waar je rekening mee moet houden en die betaald moeten worden.

Het is slim om voor grote uitgaven wat geld opzij te leggen. Dit kan je dan gebruiken voor de vervanging van een huishoudelijk apparaat of iets leukers, zoals je vakantie. Ook moet je rekening houden met eventuele reparaties, (medicijn)kosten die niet vergoed worden door de verzekering. Het Nibud adviseert €65,00 per maand op zij te leggen als je alleen woont. In het begin kan je met iets minder ook genoegen nemen, omdat er al zoveel nieuwe dingen moeten worden aangeschaft.


Food

Boodschappen: Een van de posten waar het makkelijkst op te besparen valt.
Gezond eten en drinken kost tussen de €5,90 en de €6,48 per dag. Als je samenwoont of met vrienden eet kun je daarop besparen.

Goedkoop  boodschappen doen is anno 2016 best makkelijk, het komt alleen  niet aanwaaien. Ga op zondag middag de folders eens afspeuren naar aanbiedingen die voor jou voordelig zijn. Let ook goed op de budget supers zoals Lidl en Aldi. Elke A-merk supermarkt heeft tegenwoordig ook zijn budgetmerk, zoals AH Basic bij Albert Heijn en OKE bij winkels zoals Plus en Vomar. Ga voor verse groente en fruit naar de markt of een budget supermarkt. Dit kan je enorm veel geld schelen. 

Tip van Sabine: Kook in een keer voor meerdere dagen en vries dat in! Koop bijvoorbeeld 500 gram gehakt en maak dat in een keer klaar op een manier hoe jij dat lekker vind (pastasaus, gehaktballen, verse burgers) In de vriezer ermee en op eten wanneer het jou uitkomt!

  Time to live!

 Nou daar woon je dan, helemaal in je uppie of met je vriend of vriendin. Als alle drukte neergedaald is, wordt het tijd om het hedendaagse leven op te pakken. Afwassen, wasjes draaien, schoonmaken. Natuurlijk ga je liever op 'het terras zitten in je vrije tijd. Maar als je dit elke week (en ja, afwas elke dag) eventjes bijhoud is het geen grote klus en blijft je huisje lekker schoon. Er gaat niets boven thuis komen in een opgeruimd schoon huis. 
Tip van Sabine: DIT druiprek van de IKEA is ideaal om je schone vaat in te laten drogen! En zo zet je het de volgende dag makkelijk weer in je kast.





Woon jij ook op jezelf? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten